Różowe naleśniki zawsze poprawiają mi humor. Robi się je łatwo i można podać na różne sposoby
Różowe naleśniki to po prostu naleśniki z dodatkiem buraka. To burak sprawia, że nabierają intensywnie różowego, energetycznego koloru. Przygotowanie takich naleśników jest banalnie proste.
Jak zrobić różowe naleśniki?
Aby naleśniki nabrały różowego koloru, wystarczy dodać do ciasta ugotowanego buraka, a dokładniej puree z buraka. Ja zwykle robię to tak, że najpierw miksuję buraka z wodą, a potem łączę wszystkie składniki. Burak nie powinien być zbyt duży: najlepiej wybrać małą lub średnią bulwę. To wystarczy, aby ciasto miało ładny kolor.
Ciasto na naleśniki potrzebuje też czasu, aby nabrać odpowiedniej konsystencji: powinno odstać nawet ok. 30 minut i nie pomijaj tego etapu. Dzięki temu naleśniki wyjdą idealnie sprężyste.
Rada: nie smaż naleśników zbyt długo, jedynie do ścięcia się ciasta, wtedy będą miały najładniejszy kolor.
Przepis: Różowe naleśniki
Naleśniki z dodatkiem buraków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1 gotowany burak
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj buraka z wodą, dodaj resztę składników. Wymieszaj dokładnie i odstaw ciasto na 20-30 minut.
- Smażenie naleśnikówWylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron. W razie potrzeby natłuść delikatnie patelnię olejem.
Z czym podawać różowe naleśniki z buraków?
Różowe naleśniki możesz wykorzystać na wiele sposobów. Na słodko świetnie smakują z twarożkiem i owocami (np. truskawkami czy mango), kremem czekoladowym albo owocami i bitą śmietaną. Można je podać także z dżemem. W wersji wytrawnej można je serwować np. z serkiem feta i ogórkiem (patrz zdjęcie), twarożkami kanapkowymi, mięsem, pieczarkami czy hummusem. Tak naprawdę możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.
Takie naleśniki są doskonałą bazą do efektownych roladek naleśnikowych, z których można zrobić pyszne przekąski na imprezę. Pokrojone we wstążki mogą być bazą sałatki naleśnikowej lub dodatkiem do zupy zamiast makaronu (np. popularnej w Niemczech i Austrii zupy naleśnikowej).